Om du har en hund och börjar fundera på att tävla med denna finns det några saker du ska fundera på. Det är inte alla hundar som passar att tävla med. Du som ägare måste också tänka på att inte vara nervös inför tävlingen. Om du är nervös kommer även hunden bli nervös och osäker. Detta gäller vilken tävling du än ska göra med hunden. Hundar känner av om du som ägare är osäker eller inte litar på din hund. Detta gör hunden osäker och det är inte bra om den ska tävla. Både du och hunden måste vara säkra på vad ni kan innan tävlingen.

Agility

En tävling som inte handlar om hundkapplöpning men som ändå ska genomföras på snabbast tid, är agility. Denna sport är ett samspel mellan hunden och ägaren. Den hund som klarar banan på snabbast tid och utan fel, vinner. Hunden måste ha grundläggande lydnad intränad för att kunna genomföra tävlingen. Du som ägare styr hunden och den måste följa det du säger. Om den inte gör det, kan hunden göra det den vill i tävlingen och den kan då bli diskad. Innan du börjar på agilityträningen, ska du se till att hunden är lydig och följer dina instruktioner.

Hundkapplöpning

Att öva till denna typ av tävling är svårt. Hundar som ofta ställer upp är naturligt snabba och det bästa du kan göra är att låta hunden springa en sträcka på tid för att se om den kan bli snabbare och snabbare. Nästa sak som du kan göra är att miljöträna hunden. Du kan också träna hunden på att vara bland andra hundar. Förbered hunden på att vara i bur. Hundarna som startar i hundkapplöpning gör detta från burar och ska sedan springa tillsammans med andra hundar. Om din hund inte är van vid burar eller andra hundar, kan den bli rädd innan den ens kommer in på banan.