Vinthundar är en rasgrupp som är snabba och har bra syn. Greyhounds är den mest kända inom denna grupp, men det finns andra hundar om Greyhounds inte faller dig i smaken. I och med att denna gruppen av hundar är snabba har de också ett stort motionsbehov. Alla vinthundar används inte i hundkapplöpningar, men det är inte ovanligt att hitta dem där. Nedan följer en liten presentation av de hundar som förutom Greyhounds hamnar i kategorin vinthundar.

Afghanhund

Denna hundras har precis som namnet avslöjar sina rötter i Afghanistan. Deras huvudsakliga uppgift var att skydda karavaner med kameler mot vilda djur. Afghanhundens förfäder var hårt arbetande hundar som inte hade någon större status. Afghanhunden fick bättre rykte efterhand och blev snart en hund som högt ställda personer ägde. Om du har en Afghanhund och den råkar komma loss, finns det ingen chans att du kommer ikapp den. Denna typ av hund jagar med synen och följer sitt byte med blicken. Det är därför viktigt att träna inkallning när hunden är valp.

Italiensk vinthund

Denna typ av ras skulle kunna kallas för en mini Greyhound. Rasen är en mindre variant av Greyhound som också används i hundkapplöpningar. Det finns däremot en annan sport där denna hund syns mer och det är Lure coursing. Det här är en sport som påminner om hundkapplöpning, men skillnaden är att hundarna sportjagar en tygbit över ett öppet fält istället för en bana. Trots att hunden är mindre än en Greyhound har den en Greyhounds mod och snabbhet och blir inte lika lätt rädd för saker som andra småhundar blir. I Sverige används inte rasen till hundkapplöpning. Det gör den däremot i andra länder. En parning mellan denna ras, vanlig Greyhound och terrier gav den nya rasen Whippet. Idag är inte Whippet längre strävhåriga som de var från början utan de har slät päls.