Greyhound

Denna hundras är framavlad för att vara en av de snabbaste i världen. Hundkapplöpningens brittiska namn är Greyhound race. Greyhounds kan användas i hundkapplöpning och är en bra familjehund. Rasen kommer från början från Egypten och trots att den utseendemässigt påminner om hundraserna Saluki och Sloughi som kommer från länderna bredvid, har DNA tester visat att de inte är från samma släkte. Greyhounds härstammar istället från herdehundar. Då Greyhounds har väldigt god syn och är snabba användes de på öppna fält för att valla in boskapsdjur som får och kor.

Namnet Greyhound är missvisande eftersom det inte betyder grå hund som vi skulle kunna tro. Det betyder istället Fair dog som i direkt översättning betyder rättvis hund. Att Greyhounds skulle ha varit en hundar som vallade får och kor kan vara svårt att förstå då den inte används till det idag. På många håll i Storbritannien användes större hundar för denna typ av uppgift.

Anatomi

Greyhounds har en annan typ av uppbyggnad än vad ändra hundar har. De har en kropp som gör att de inte ska väga mer än vad de klarar av. De ska vara relativt smala för att orka springa. Greyhounds blod består av fler röda blodceller än andra typer av hundar. Det här gör att deras muskler får mer syre och de orkar också springa snabbare och längre distanser. I och med att rasen har fler röda blodkroppar använder veterinärer ofta dem som bloddonatorer till andra hundar vid behov.

Greyhounds har inte dubbla lager päls som många andra hundar har. Det gör att folk som är allergiska kan ha dessa djur som husdjur. Rasen har större muskler, större hjärta och flexibel ryggrad. Det är Greyhounds anatomi som gör dem perfekta för hundkapplöpningsbanan. Det är en ras som gillar att springa naturligt och som inte behöver någon större träning för detta ändamål.